Jaargang 2008

Bruno Klüpfel • 20 november 2008

In Deidesheim

Gedeeltelijk is de toedracht van jaargang 2008 inderdaad te vergelijken met die van jaargang 2007. In de zomer waren er wederom matige doseringen ten gevolge van de regen en koele temperaturen. Een vergelijkbare warme periode in het voorjaar is echter in 2008 uitgebleven waardoor de bloei weer op het langjarig gemiddelde lag.

Ook deze jaargang heeft ons opnieuw getoond, dat wij eigenlijk nauwelijks op de ervaringen uit het verleden kunnen terugvallen en hoe moeilijk het is om vooraf te calculeren. Toch heeft een goede jaargang ook met een beetje geluk te maken, wat wij gelukkig ook weer in 2008 hebben gehad.

De oogst is medio september begonnen. Al snel werd duidelijk dat deze vroege beginfase perfect geschikt is voor de basiswijn ter vervaardiging van een goede Sekt. Hoge en rijpe zuurwaarden gingen gepaard met een goede rijping van de suikers (gemiddeld ca. 80° Oe voor de Sektbasiswijn). In aansluiting daarop hebben wij onze aandacht gevestigd op onze ‘Weissen Burgunder’-druivenrassen, Chardonnay en Rosé. De gisting voor deze wijnen werd eind oktober afgesloten en de wijnen tonen hun volledige karakter en elegantie, zoals deze volgens onze hoge kwaliteitsnormen behoren te zijn.

Vanaf begin oktober zetten wij ons voornamelijk in voor de Riesling en Spätburgunder. Waren wij aanvankelijk nog wat nerveus of het weer ons goed gezind zou zijn, zo werd de stemming steeds euforischer dankzij een stabiel hogedrukgebied, dat praktisch de gehele maand oktober heeft aangehouden. Ook hier zijn weer parallellen te trekken met jaargang 2007. Wij hadden alle tijd van de wereld om de juiste beslissingen te nemen, de vooroogst door te voeren om ervaring met deze jaargang te verzamelen en selecties te oogsten, die juist voor een edelzoete collectie van enorme betekenis zijn.

Medio oktober zat dit deel van de oogst erop. Deze jaargang maakt ons net zo gelukkig als de 2007 jaargang. Het goede weer hield stand en ons restte slechts nog de oogst van de topgrondstukken. De fysiologische rijping van de druiven op deze topgrondstukken zoals bijvoorbeeld Ungeheuer, Kirchenstück, Pechstein, etc. was uitmuntend. Tegelijkertijd konden naast de 100% gezonde druiven voor onze topwijnen ook de prachtige Auslesen, Beerenauslesen en Trockenbeerenauslesen uit Rieslaner geoogst worden.

De belangrijkste oogst konden wij aan het einde van de derde week van oktober afsluiten. Op een Eiswein van de jaargang 2008 durven wij nog te hopen. Op de grondstukken die niet door de beide hagelstormen in mei en juli getroffen waren, waren de hoeveelheden in z’n geheel goed.

In zijn algemeenheid sluit de kwaliteit naadloos aan op de kwaliteit van grote jaargangen uit het verleden.

Een woord van dank gaat uit naar de manschappen die de oogstklus ook dit jaar wederom super hebben geklaard.

door Jeroen Escherich 8 februari 2025
Beste wijnvrienden, Het enorme aantal ingezonden wijnen onderstreept het succes van Duitse wijnen in Nederland. Zelfs dat van Riesling, de meest eigenzinnige van allemaal. De jonge Rieslings van goede producenten uit 2023 kunt u blind kopen; ze zullen niet teleurstellen. De dorpswijnen en topwijnen uit 2022 uit individuele wijngaarden, zoals GL, zeker ook niet. Daaronder zijn werkelijk geweldige wijnen, die zeker tien tot twintig jaar meegaan. En vergeet de zoete(re) Rieslings niet, die tegenwoordig minder aandacht krijgen, maar zonder twijfel tot de fijnste expressies van de druif en zijn herkomst behoren.
door Jeroen Escherich 1 november 2023
Beste wijnvrienden, Nog steeds borrelt en pruttelt het in de wijnkelders, maar wordt wel merkbaar minder. Sommige van onze wijnen zijn al volledig uitgegist en rusten nu nog in de tank om fruitige, frisse aroma's te ontwikkelen. Wat we tot nu toe geproefd hebben wijst op goede harmonieuze, sensationele en fruitige wijnen.
door Jeroen Escherich 1 oktober 2023
Beste wijnvrienden, Momenteel zitten we midden in de oogst waar een heel jaar naar toe is gewerkt! Zo zijn we in september begonnen met de druivenoogst van de diverse druivensoorten zoals Auxerrois, Acolon, Regent, St. Laurent, Dornfelder en Portugieser, gevolgd door Sauvignon Blanc, Chardonnay, de eerste Riesling en daarna de Spätburgunder. Terwijl verschillende Rieslings en andere druivensoorten nog een laatste rijpingskik aan de wijnranken ondergaan, beginnen de al eerder geoogste wijnen langzaamaan te gisten in de tanks.
door Jeroen Escherich 1 september 2023
Beste wijnvrienden, Het is begin september en onze wijnboeren staan al in de startblokken. Om het rijpingsproces van de druiven grondig te onderzoeken, vinden er in deze periode ter voorbereiding meerdere wijngaardinspecties plaats, waarbij er intensieve uitwisseling plaatsvindt over de komende voorbereidende maatregelen en de rijpende druiven.
Wijndruivengrootte update
door Jeroen Escherich 1 augustus 2023
Beste wijnvrienden, In de zomer zijn de wijnboeren druk bezig met het loofwerk, wat de kwaliteit van de wijnstokken en daarmee uiteraard de druiventrossen ten goede komt. Een van de kwaliteit verhogende maatregelen is het snoeien van zijscheuten, ook wel ‘dieven’ genoemd. Hierbij worden ongewenste scheuten gesnoeid, hetgeen is bedoeld om de groei van de wijnranken met de wijndruiven te bevorderen.
In onze proeverij komt de Pfalz heel sterk voor de dag
door Jeroen Escherich 29 juli 2023
Beste wijnvrienden, Dat Riesling, en dan vooral uit Duitsland en droog, populair is geworden, hoeven we niet meer te benadrukken. Want je móét tegenwoordig Duitse Riesling in je assortiment hebben, verschillende typen zelfs. Dat was 25 jaar geleden wel anders. Het is een triomf die er mag wezen. Belangrijk aandeel van het succes gaat naar de droge wijnen, met de Grosse Gewächse en andere individuele-wijngaardwijnen als boegbeeld. In onze proeverij komt de Pfalz heel sterk voor de dag, een rieslinggebied waar tegenwoordig heel droge wijnen gemaakt kunnen worden. Zoete Riesling, ook een absolute specialiteit van Duitsland, is beduidend minder gevraagd dan droge.
Onze wijndruiven zijn op dit moment al zo groot als een erwt!
door Jeroen Escherich 1 juli 2023
Beste wijnvrienden, Ontbladeren staat voor het deels verwijderen van het bladerdek bij de wijnstok. Inmiddels zijn wijnboeren in de wijngaarden al hiermee aan de slag gegaan om goede ventilatie van de wijnstok en gecomprimeerd zonlicht te kunnen garanderen. Dit proces, dat vaak machinaal wordt uitgevoerd, maar ook handmatig, is essentieel voor de jonge, groeiende druiven. Vooral in tijden van hevige regen drogen bessen moeilijk. Natte bessen zijn gevoelig voor Botrytis-rot en voor andere ziekten. Het intensere zonlicht, gegarandeerd door het ontbladeren, verhoogt de temperatuur in de bessen tijdens het rijpen. Hierdoor profiteren rode druivenrassen van het intensievere zonlicht en zo ontwikkelen zij een meer resistente schil met een mooie heldere kleur.
Bloesemknoppen vormen de basis voor de latere druiventrossen
door Jeroen Escherich 1 juni 2023
Beste wijnvrienden, In onze wijngaarden in en rondom Deidesheim, Forst, Mußbach en Ruppertsberg beginnen de wijnstokken te bloeien. Eind mei / begin juni komen de wijnstokken tot bloei. Om te kunnen bloeien hebben wijnstokken gemiddelde dagtemperaturen nodig van minstens 15° C, maar ze gedijen nog beter als de temperatuur rond de middag 20-25° C bedraagt.
door Jeroen Escherich 1 mei 2023
Beste wijnvrienden, Het snoeien en opbinden van wijnstokken in de wijngaarden wordt tijdens de eerste zonnige dagen gevolgd door inzaaiingen met blijvend groen in de tussenliggende delen tussen de rijen met wijnranken. Dit gezaaide groen bloeit in rap tempo.
door Jeroen Escherich 1 april 2023
Beste wijnvrienden, Loop je in dit jaargetijde door de wijngaarden, dan zie je vaak bruine kunststoffen meerkamerampullen aan wijnstokken hangen. Wat zijn dit voor ampullen en waartoe dienen deze?
Meer posts